Το Agora of Pandrossou και το Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος: ENPI CBC (CrossBorder Cooperation) Mediterranean Sea Basin Programme .

Το Agora of Pandrossou θα συμμετέχει μαζί με φορείς της κεντρικής διοίκησης, ιδρύματα, πανεπιστήμια και επαγγελματικές ενώσεις από κάθε πόλη του έργου, στο Παρατηρητήριο MEDNETA το οποίο έχει ως στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την περαιτέρω εφρμογή των συμπερασμάτων του έργου MEDNETA.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το ερευνητικό έργο “ΜΕDΝΕΤΑ-Mediterranean cultural network to promote creativity in the arts, crafts and design for communities’ regeneration in historical cities” εστιάζει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και στοχεύει στην επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs/Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς.

Στο ερευνητικό έργο MEDNETA συμμετέχουν έξι ιστορικές πόλεις της Μεσογείου: Αθήνα (Ελλάδα), Φλωρεντία (Ιταλία), Βαλένθια (Ισπανία), Τύνιδα (Τυνησία), Βηρυτός (Λίβανος) και Χεβρώνα (Παλαιστίνη). Εξέχουσα σημασία έχει για το έργο η δημιουργία ενός διασυνοριακού διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών, σχετικών φορέων, τοπικών αυτοδιοικήσεων, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που διαμορφώνουν το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον αυτών των μεσογειακών πόλεων. Επίσης τα δημιουργικά επαγγέλματα και δραστηριότητες να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αναγέννησης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα του έργου, του οποίου ηγείται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναμένεται να ενισχύσουν ειδικότερα: – την ανταγωνιστικότητα των σύγχρονων μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης, οδηγώντας τους κλάδους αυτούς σε ηγετικές θέσεις , – τη βιωσιμότητα των ιστορικών πόλεων, όπου τα επαγγέλματα αυτά έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου.